sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Rasstegai - avonaiset sienipiiraat

Pitkästä aikaa reseptiä luvassa, ja äärimmäisen herkullista sellaista, mikäli on sienien ystävä. Löysin tämän ohjeen pari vuotta sitten alesta ostetusta kirjasta, joka oli jotenkin unohtunut muiden keittokirjojen joukkoon. Kyse on siis venäläisistä sienipiiraista, jotka syntyvät hyvin perusraaka-aineilla ja ovat tälläisen suolaisten leipomusten kannattajan ykkösherkkua.







Rasstegai - avonaiset sienipiiraat
12 kpl

Taikina
2 dl maitoa
15 g hiivaa (pss kuivahiivaa)
muna
1 tl suolaa
6 dl  vehnäjauhoja
100 g voita (leivontamargariinia)

Täyte
n. 400 g herkkusieniä, metsäsieniä tai 250g pakkasessa olleita sieniä (suolasieniä)
suuri sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita (juoksevaa margariinia)
prk smetanaa
mustapippuria, suolaa
muna

Voiteluun
muna

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna ja suola sekä vehnäjauhot vähitellen. Lisää lopuksi pehmeä voi ja alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinalle jauhoja, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä puoli tuntia. Tee taikinan kohotessa täyte.

Silppua sienet ja sipuli, hienonna valkosipulinkynnet ja paista pannulla voissa. Nosta pannu liedeltä ja lisää smetana ja mausteet. Seos saa maistua reilusti suolaiselta. Kun täyte on hieman jäähtynyt, sekoita joukkoon muna.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa taikina 12 osaan. Pyöritä osat palloiksi ja taputtele letuiksi, joiden halkaidija on 12cm. Levitä lusikallinen täyettä jokaiselle osalle ja rypytä reunat täytteen päälle kuten karjalanpiirakoissa.

Nosta piiraat pellille leivinpaperin päälle. Voitele raunat munalla ja paista 225 asteessa n. 15min.


Loppuun vielä mainitsemani kirjan kuva. Itselleni en voi ottaa kunniaa näistä piiraista, joten mies pääsee jatkossakin leipomishommiin, niin ihanan tuntuisia leivonnaisia tuo opus oli täynnä!



Onnen täyteistä ja maistuvaa alkanutta vuotta!

Laura

2 kommenttia:

On mukavaa, kun kommentoit! :)